arrow left arrow right

Herbestemming naar 16 appartementen met commerciële plint

Project OOSTERKADE 7

Dit voormalige pakhuis aan de Oosterkade heeft al een lange geschiedenis achter zich, met diverse verschijningsvormen en gebruiksfuncties. De laatste functie voordat buro DECIDE aan de opdracht begon, was een sportfunctie met op de bovenste verdieping een woning.
Pakhuizen hebben vaak het bijkomende voordeel, dat ze berekent zijn op enorme belastingen voor de opslag van goederen. Zodra de functie wijzigt naar wonen, zijn er zonder grote constructieve ingrepen voldoende mogelijkheden voor een optopping. Zo ook in dit geval.
Zowel constructief als qua bestemmingsplan was er ruimte voor een optopping van 2 lagen. In samenwerking met buro Skets is ervoor gekozen om qua materiaalgebruik voor een subtiel contrast te gaan en de gevelopeningen van de optopping ver naar achteren te leggen. Hierdoor is de riante optopping alsnog subtiel gebleven.
Het appartementencomplex biedt ruimte voor 14 appartementen en 2 penthouses, allemaal gasloos. Daarnaast beschikt het over een commerciële plint van ca. 200m2.

In 2020 heeft het gebouw meegedaan aan de Groninger Architectuurprijs en is door de vakjury genomineerd.
Verbouw
Award
Commercieel
Interieur
VVE
Energieadvies
Bouwbegeleiding
Ingenieurs
Omgevingsvergunning
Technische uitwerking
Revisietekeningen
Tender
Aanbesteding
Bouwbegeleiding
Kwaliteitsbewaking

Oude situatie

Een oerdegelijk pand schreeuwend om een herbestemming, verduurzaming en renovatie. In sommige gevallen zijn later aangebrachte wijzigingen die het gebouw geen goed hebben gedaan, terug te draaien. Gelukkig was dat hier ook het geval en is het keimwerk op de begane grond vakkundig verwijderd.

Vergelijkbare projecten

BOTERDIEP COMPLEX

BOTERDIEP COMPLEX

Van losse bouwwerken naar een complex met een Monumentaal “hart”

NIEUWE BOTERINGESTRAAT 61 – 63

NIEUWE BOTERINGESTRAAT 61 – 63

Van verloren glorie naar statig pand

BOTERDIEP 85

BOTERDIEP 85

Appartementen en commerciële plint aan het Boterdiep

bg
back to top