arrow left arrow right

Herbestemming Kerkgebouw

Project PLAZA MANTEQUILLA

De voormalige dansschool heeft een lange geschiedenis. Oorspronkelijk is het gebouwd als kerk, een vrijstaand gebouw aan het toen nog niet gedempte Boterdiep, net buiten de stadsgrachten. Door de jaren heen heeft het gebouw onder andere dienst gedaan voor het Leger des Heils en voor de Brezan, voordat het getransformeerd werd tot een dansschool. Ten tijde van dansschool heeft het gebouw nog een algehele renovatie ondergaan voor de laatste gebruiker Plaza Danza.

Het gebouw is ondertussen alleen nog vanaf het Boterdiep te bereiken door 2 smalle steegjes. De te realiseren appartementen vormen daardoor als het ware een klein dorpje en de manier om die te bereiken doet denken aan een Mediterraan dorpje. Dat uitgangspunt heeft als concept gediend voor het ontwerp van dit project. Het dak, de verdiepingsvloer en alle voorzetwanden zijn verwijderd, zodat alleen de oorspronkelijke buitenmuren blijven staan. De 7 appartementen zijn opgetrokken uit een 3-laagse houtskeletbouw met een steegje er tussendoor. Zowel dak-, gevel- als vloerafwerking (bestrating) wordt in Mediterrane stijl uitgevoerd. Het oorspronkelijke dwarsgebouw wordt eveneens “ontkapt” en vormt een gezamenlijk buitenplein.

Zo wordt Plaza Danza getransformeerd tot Plaza Matequilla (Boterplein). Als kers op de taart is dit project in 2020 genomineerd geweest voor de Groninger Architectuurprijs.
Verbouw
Nieuwbouw
Award
VVE
Meerjarenonderhoudsplan
Ingenieurs
Haalbaarheidsonderzoek
Ontwerp
Omgevingsvergunning
Technische uitwerking
Climate
Tuinadvies
Tender
Bouwbegeleiding

Vergelijkbare projecten

TUINBOUWSTRAAT 101

TUINBOUWSTRAAT 101

Volledig verduurzaamd appartementencomplex (A++) met in totaal 14 woonfuncties

BOTERDIEP COMPLEX

BOTERDIEP COMPLEX

Van losse bouwwerken naar een complex met een Monumentaal “hart”

DAMSTERDIEP 32 – 34

DAMSTERDIEP 32 – 34

Een verborgen oase voor mens, dier en natuur

Op zoek naar creatieve oplossingen voor uw object?

Neem vrijblijvend contact met ons op

    bg
    back to top